fbpx
logo
Szukaj
open close

Halibut z patelni w sosie maślano-cytrusowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Halibut z patelni w sosie maślano-cytrusowym

Przygotowanie

  • (Każdy filet z halibuta powinien ważyć ok. 140 g i być o grubości ok. 2,5 cm)
  • Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą i pieprzem), a następnie odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Czosnek z cebulą obieramy i siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Do rondla dolewamy wino, sok z cytryny i sok z pomarańczy, dokładnie mieszamy i gotujemy sos przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 9-11 minut (do momentu, aż lekko zbrązowieję i nie będzie surowa, rybę obracamy w trakcie smażenia raz na drugą stronę)
  • Następnie przenosimy rybę na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia halibuta.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Halibut (świeży) (560 g)
  • Masło (60 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
  • Wino białe wytrawne (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >