fbpx
logo
Szukaj
open close

Halibut z patelni w sosie maślano-cytrusowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54a59c52-e89f-48b9-956d-8b2d679ecb92
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Halibut z patelni w sosie maślano-cytrusowym

Przygotowanie

  • (Każdy filet z halibuta powinien ważyć ok. 140 g i być o grubości ok. 2,5 cm)
  • Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą i pieprzem), a następnie odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Czosnek z cebulą obieramy i siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy czosnek z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Do rondla dolewamy wino, sok z cytryny i sok z pomarańczy, dokładnie mieszamy i gotujemy sos przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zgęstnieję)
  • Rondel ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 9-11 minut (do momentu, aż lekko zbrązowieję i nie będzie surowa, rybę obracamy w trakcie smażenia raz na drugą stronę)
  • Następnie przenosimy rybę na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia halibuta.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Halibut (świeży) (560 g)
  • Masło (60 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (20 g)
  • Wino białe wytrawne (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (…)

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie (…)

WIĘCEJ >

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >