fbpx
logo
Szukaj
open close

Hamburger

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c412e9446-13d9-4a54-a17f-dfd794582ae0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Hamburger

Przygotowanie

Hamburger

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę masła)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Mięso przenosimy do miski, wybijamy jajo, dodajemy czosnek i pozostałe składniki, a następnie całość dokładnie mieszamy
  • Masę dzielimy na części (tyle części ile porcji podanych w przepisie) i formujemy hamburgery
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i pozostałe masło)
  • Kładziemy hamburgery i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (lub wg uznania)

Dodatki

  • Bułki kroimy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Pomidory i ogórki kroimy w plasterki
  • Na jednej połowie bułki układamy sałatę, hamburgera, cebulę, pomidory i ogórki i przykrywamy drugą połową bułki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia hamburgerów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Hamburger

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Dodatki

  • Pomidor (340 g)
  • Bułka orkiszowo-żytnia (280 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata masłowa (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z porów

Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…

WIĘCEJ >

Sałatka luizjańska

Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz., aby fasola się namoczyła Po tym czasie fasolę odcedzamy W rondlu zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…

WIĘCEJ >