Hamburger
Hamburger
Przygotowanie
Hamburger
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę masła)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Mięso przenosimy do miski, wybijamy jajo, dodajemy czosnek i pozostałe składniki, a następnie całość dokładnie mieszamy
- Masę dzielimy na części (tyle części ile porcji podanych w przepisie) i formujemy hamburgery
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i pozostałe masło)
- Kładziemy hamburgery i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (lub wg uznania)
Dodatki
- Bułki kroimy na pół
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Pomidory i ogórki kroimy w plasterki
- Na jednej połowie bułki układamy sałatę, hamburgera, cebulę, pomidory i ogórki i przykrywamy drugą połową bułki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia hamburgerów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Hamburger
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Kminek mielony (0.5 g)
Dodatki
- Pomidor (340 g)
- Bułka orkiszowo-żytnia (280 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sałata masłowa (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z porów
Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Makaron z kurczakiem i bakłażanem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…
WIĘCEJ >Sałatka luizjańska
Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz., aby fasola się namoczyła Po tym czasie fasolę odcedzamy W rondlu zagotowujemy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…
WIĘCEJ >