fbpx
logo
Szukaj
open close

Jabłkowe ciasteczka z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b8ba34a-f563-4bb9-8e41-5fdf6befdaab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jabłkowe ciasteczka z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Daktyle, jabłka i orzechy drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty i przenosimy do miski z daktylami
  • Dodajemy pół szklanki mąki i całość dokładnie mieszamy
  • Pozostałą mąkę mieszamy z przyprawami (cynamonem) i proszkiem do pieczenia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę (cukier dodajemy stopniowo)
  • Następnie po kolei wybijamy jaja, dokładnie ucierając
  • Dodajemy mąkę z cynamonem, po czym dodajemy owoce z orzechami i mieszamy
  • Ciasto nakładamy na przygotowane blachy, zostawiając odległości między porcjami
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż ciastka będą lekko brązowe)
  • Po tym czasie przenosimy ciasta na metalową kratkę, aby ostygły
  • Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. 3 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Orzech brazylijski (300 g)
  • Płatki migdałowe (300 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Daktyl (200 g)
  • Jabłko suszone (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Odwrócone ciasto ananasowe z mąki kokosowej

Posypka Tłuszcz powinien być miękki Ananasa odsączamy z zalewy Wiśnie wydrążamy (można użyć wiśni koktajlowych) Formę (o średnicy 20 cm lub 23 cm) smarujemy tłuszczem na spodzie i po bokach Następnie posypujemy tłuszcz równomiernie cukrem…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek

Z kromki chleba wycinamy kółka, które następnie smarujemy serem topionym Ogórka kroimy w paski Z sera żółtego wycinamy kółko Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt promieni słońca, uszek i wąsów Oliwkę kroimy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z daktylami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Daktyle drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) i smażymy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >

Owsianka z kurczakiem z mango

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >