fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłkowe ciasteczka z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b8ba34a-f563-4bb9-8e41-5fdf6befdaab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jabłkowe ciasteczka z orzechami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Daktyle, jabłka i orzechy drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty i przenosimy do miski z daktylami
  • Dodajemy pół szklanki mąki i całość dokładnie mieszamy
  • Pozostałą mąkę mieszamy z przyprawami (cynamonem) i proszkiem do pieczenia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę (cukier dodajemy stopniowo)
  • Następnie po kolei wybijamy jaja, dokładnie ucierając
  • Dodajemy mąkę z cynamonem, po czym dodajemy owoce z orzechami i mieszamy
  • Ciasto nakładamy na przygotowane blachy, zostawiając odległości między porcjami
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż ciastka będą lekko brązowe)
  • Po tym czasie przenosimy ciasta na metalową kratkę, aby ostygły
  • Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. 3 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Orzech brazylijski (300 g)
  • Płatki migdałowe (300 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Daktyl (200 g)
  • Jabłko suszone (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Kuskus i serowa biedronka

Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł i kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, a następnie odcedzamy Z sera formujemy kulkę Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki…

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >