fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jagnięcina curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47833cd2-e1b6-480a-9646-19dab01ec730
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jagnięcina curry

Przygotowanie

  • Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy pastę z cebuli i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso wraz z pastą i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut, aby sos zgęstniał
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy jogurt oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Jagnięcina karkówka (700 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy tłuszcz i blendujemy na jednolitą konsystencję Groch kroimy wzdłuż na pół Kukurydzę kroimy wzdłuż na pół, a następnie…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka z kuskusem

Cukinię kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cukinię, cebulę oraz papryki i smażymy przez ok. 8-10 minut,…

WIĘCEJ >

Ziemniaczana ośmiornica z parówkami

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Parówki kroimy na pół, a następnie każdą połówkę nacinamy na krzyż do połowy (tak jak na załączonym obrazku) Następnie parzymy parówki…

WIĘCEJ >