fbpx
logo
Szukaj
open close

Jagnięcina curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47833cd2-e1b6-480a-9646-19dab01ec730
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jagnięcina curry

Przygotowanie

  • Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy pastę z cebuli i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso wraz z pastą i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przecier, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut, aby sos zgęstniał
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy jogurt oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Jagnięcina karkówka (700 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Chleb tostowy

Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką Dodajemy sól, dolewamy…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Zupa ziemniaczana

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…

WIĘCEJ >