Jagnięcina po jamajsku
Jagnięcina po jamajsku
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do płaskiego naczynia
- Do miski wsypujemy przyprawy (ziele angielskie, cynamon, pieprz i sól) i dokładnie mieszamy
- Następnie posypujemy mięso z każdej strony przyprawami, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęły temp. pokojową
- Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy lekko tłuszczem
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią na ok. 5 minut, a następnie podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1200 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto ananasowe
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…
WIĘCEJ >Wieprzowina w sosie śliwkowym
Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem
Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >