Jagnięcina z karczochami
Jagnięcina z karczochami
Przygotowanie
- Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy
- Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem)
- Karczochy odsączamy z zalewy i obkładamy nimi mięso
- Czosnek obieramy i obkładamy nim mięso
- Cebulę obieramy kroimy w plastry i obkładamy nią mięso
- Zawartość naczynia skrapiamy tłuszczem oraz winem i wkładamy na ok. 8 godz. do lodówki (na całą noc)
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość naczynia przenosimy do naczynia żaroodpornego, dolewamy pozostały tłuszcz oraz wino i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1000 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Karczoch w zalewie (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz ziołowy (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z dynią, fetą i pesto
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do…
WIĘCEJ >Kalifornijskie sushi
Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym…
WIĘCEJ >Makaron z cukinii w pomidorowym sosie
Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…
WIĘCEJ >Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Sitko kładziemy nad miską Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym Czosnek z cebulą…
WIĘCEJ >