fbpx
logo
Szukaj
open close

Jagnięcina z karczochami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e89d73d-c3a1-454f-afc5-dde52164f8e6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jagnięcina z karczochami

Przygotowanie

  • Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem)
  • Karczochy odsączamy z zalewy i obkładamy nimi mięso
  • Czosnek obieramy i obkładamy nim mięso
  • Cebulę obieramy kroimy w plastry i obkładamy nią mięso
  • Zawartość naczynia skrapiamy tłuszczem oraz winem i wkładamy na ok. 8 godz. do lodówki (na całą noc)
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość naczynia przenosimy do naczynia żaroodpornego, dolewamy pozostały tłuszcz oraz wino i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (1000 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Karczoch w zalewie (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Steki grillowane

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu Smażymy stek po 5 minut z obu stron Przyprawiamy solą i pieprzem Podajemy z dowolnymi warzywami

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Piersi z kurczaka z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię grillową Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i…

WIĘCEJ >