Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi
Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi
Przygotowanie
- Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko)
- Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół na talerzu (lub obieramy tylko do połowy ze skorupy i wkładamy do kieliszka na jajo)
- Szparagi owijamy szynką i kładziemy obok jaja
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jaj.
Autor
Lista składników
- Szparag zielony (150 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Szynka parmeńska (30 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z sałatką pomidorową
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę i cukinię kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w ćwiartki i przenosimy do miski Zieleninę siekamy i przenosimy do miski z pomidorkami Na patelni…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Szparagowa carbonara
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >