Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem
Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier
- Do otworów w awokado wybijamy jaja i przyprawiamy
- Następnie posypujemy awokado boczkiem i wsadzamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z użyciem awokado.
Autor
Lista składników
- Awokado (280 g)
- Jajo zielononóżki (204 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >