fbpx
logo
Szukaj
open close

Kalafior po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22027f74-6fb9-4db4-99c8-49269aefdaae
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kalafior po indyjsku

Przygotowanie

  • Kalafior rozdzielamy na różyczki
  • Okrę płuczemy, odcinamy szypułki i kroimy strąki na plasterki
  • Cukinię myjemy i kroimy w plasterki
  • Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i często mieszając, smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pozostałe warzywa i przyprawy (sól i pieprz), dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Ściągamy pokrywkę, warzywa posypujemy przyprawami (curry i kurkumą), dolewamy mleko i mieszamy
  • Potrawę gotujemy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż większość płynu odparuję, a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane)
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
  • Opcjonalnie możemy podawać danie z ryżem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kalafior (880 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Okra (100 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minut, a następnie obieramy ze skórki Przygotowane orzechy przenosimy do miski, zalewamy (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowo-czosnkowy kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafior (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z (…)

WIĘCEJ >