Kalafior po indyjsku
Kalafior po indyjsku
Przygotowanie
- Kalafior rozdzielamy na różyczki
- Okrę płuczemy, odcinamy szypułki i kroimy strąki na plasterki
- Cukinię myjemy i kroimy w plasterki
- Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i często mieszając, smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pozostałe warzywa i przyprawy (sól i pieprz), dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Ściągamy pokrywkę, warzywa posypujemy przyprawami (curry i kurkumą), dolewamy mleko i mieszamy
- Potrawę gotujemy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż większość płynu odparuję, a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane)
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
- Opcjonalnie możemy podawać danie z ryżem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Kalafior (880 g)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Okra (100 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kurkuma w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi
Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minut, a następnie obieramy ze skórki Przygotowane orzechy przenosimy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc) Po tym czasie…
WIĘCEJ >Brokuł i kalafior z czosnkiem
Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….
WIĘCEJ >Cytrynowo-czosnkowy kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >