fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbccac57d-2f2d-495b-b399-04b460cfad0d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi

Przygotowanie

  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minut, a następnie obieramy ze skórki
  • Przygotowane orzechy przenosimy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie orzechy odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki, dodajemy na patelnię i dolewamy wodę
  • Na patelnię dodajemy przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe) i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości kalafiora)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy orzechy i całość blendujemy na gładki krem (możemy użyć do tego blendera kielichowego)
  • Zupę przelewamy do garnka, jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy więcej wody i podgrzewamy na małym ogniu
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do zupy
  • Do zupy dodajemy również pozostałe przyprawy oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Kalafior (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Orzech laskowy (75 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki bekonowe

Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż będą chrupiące i wytopi się z nich tłuszcz Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszczu z boczku…

WIĘCEJ >

Uda gęsie z kaszą

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu,…

WIĘCEJ >

Camembert, wiśnie i pieczywo

Bułkę kroimy w poprzek na plastry i układamy na talerzu, a obok kładziemy pozostałe składniki

WIĘCEJ >