Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi
Krem kalafiorowy z orzechami laskowymi
Przygotowanie
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minut, a następnie obieramy ze skórki
- Przygotowane orzechy przenosimy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie orzechy odcedzamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Kalafior dzielimy na małe różyczki, dodajemy na patelnię i dolewamy wodę
- Na patelnię dodajemy przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe) i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości kalafiora)
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy orzechy i całość blendujemy na gładki krem (możemy użyć do tego blendera kielichowego)
- Zupę przelewamy do garnka, jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy więcej wody i podgrzewamy na małym ogniu
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do zupy
- Do zupy dodajemy również pozostałe przyprawy oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Kalafior (500 g)
- Cebula (105 g)
- Orzech laskowy (75 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Zupa rybna, jarzynowa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną
Por kroimy w półksiężyce Czosnek obieramy i drobno siekamy Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Szpinak drobniej kroimy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5-6 minut…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >