Cytrynowo-czosnkowy kalafior
Cytrynowo-czosnkowy kalafior
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki, ale nadal zwarty)
- Ściągamy z patelni pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy potrawę jeszcze przez ok. 5 minut
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Kalafior (440 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłkowe ciasteczka z orzechami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Daktyle, jabłka i orzechy drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty i…
WIĘCEJ >Podstawowy krem daktylowy
Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję
WIĘCEJ >Pasta pieczarkowo-bazyliowa
Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…
WIĘCEJ >