fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowo-czosnkowy kalafior

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0840032e-1d63-45b8-a335-f7b90d5b7eef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowo-czosnkowy kalafior

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kalafior z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki, ale nadal zwarty)
  • Ściągamy z patelni pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy potrawę jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (440 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłkowe ciasteczka z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Daktyle, jabłka i orzechy drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty i…

WIĘCEJ >

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >