Kalafior z sosem serowym
Kalafior z sosem serowym
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 6-7 minut
- Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy rozdrobniony ser i mieszamy
- Następnie dolewamy śmietankę i podgrzewamy przez kilka minut do momentu, aż sos się zagotuję i zgęstnieję, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Kalafiora wrzucamy do miski, polewamy sosem i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Kalafior (440 g)
- Śmietanka kremówka 30% (200 ml)
- Ser Gorgonzola (100 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.