fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kalafiorowa z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca400db87-f44a-43bf-92dc-67ab1e0c5877
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa kalafiorowa z serem

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią)
  • Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy śmietanę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Kalafior (440 g)
  • Ser gorgonzola (200 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Prawdziwe masło (30 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…

WIĘCEJ >