Karkówka marynowana
Karkówka marynowana
Przygotowanie
- Przygotowujemy marynatę: w moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy (poza liśćmi laurowymi), czosnek i tłuszcz na pastę
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy marynatą
- Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 dni
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Mięso wkładamy do rękawa pieczeniowego, obkładamy przyprawami (liśćmi laurowymi) i szczelnie zamykamy
- Na wierzchu rękawa robimy 3-4 dziurki szpilką i wkładamy mięso do piekarnika na ok. 1,5 godz.
- Mięso możemy podawać z dodatkiem ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (1500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (12 g)
- Majeranek suszony (12 g)
- Liść laurowy (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Cząber suszony (3 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
- Jałowiec (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.