fbpx
logo
Szukaj
open close

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfc6a9daf-6684-43dd-a651-3c114a673f84-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
  • Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
  • Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
  • Przekładamy na deskę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
  • Dodajemy ryż, sól, pieprz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerzu układamy roszponkę
  • Pomidorki przekrojone na połówki
  • Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
  • Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki nakładamy ryż i mięso 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ryż czerwony (90 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hot-dogi ketogeniczne

Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…

WIĘCEJ >

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >