fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfc6a9daf-6684-43dd-a651-3c114a673f84-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
  • Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
  • Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
  • Przekładamy na deskę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
  • Dodajemy ryż, sól, pieprz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerzu układamy roszponkę
  • Pomidorki przekrojone na połówki
  • Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
  • Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki nakładamy ryż i mięso 

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodajemy ryżu, pieprzu czarnego, pomidorów, a sos przygotowujemy bez dodatku musztardy. Zawsze dopasuj składniki każdego przepisu do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się ciekawe pomysły na przyrządzenie karkówki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 porcje karkówki wieprzowej (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 50 g ryżu czerwonego
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >