Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Przygotowanie
- Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
- Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
- Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
- Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
- Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
- Przekładamy na deskę
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
- Dodajemy ryż, sól, pieprz
- Lekko solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 2 min
- Na talerzu układamy roszponkę
- Pomidorki przekrojone na połówki
- Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
- Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
- Obok sałatki nakładamy ryż i mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ryż czerwony (90 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Sałata roszponka (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Hot-dogi ketogeniczne
Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…
WIĘCEJ >Mleko makowe
Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…
WIĘCEJ >Wolno gotowana wołowina
Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >