fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfc6a9daf-6684-43dd-a651-3c114a673f84-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
  • Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
  • Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
  • Przekładamy na deskę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
  • Dodajemy ryż, sól, pieprz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerzu układamy roszponkę
  • Pomidorki przekrojone na połówki
  • Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
  • Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki nakładamy ryż i mięso 

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodajemy ryżu, pieprzu czarnego, pomidorów, a sos przygotowujemy bez dodatku musztardy. Zawsze dopasuj składniki każdego przepisu do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się ciekawe pomysły na przyrządzenie karkówki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 porcje karkówki wieprzowej (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 50 g ryżu czerwonego
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >