Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Przygotowanie
- Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
- Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
- Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
- Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
- Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
- Przekładamy na deskę
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
- Dodajemy ryż, sól, pieprz
- Lekko solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 2 min
- Na talerzu układamy roszponkę
- Pomidorki przekrojone na połówki
- Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
- Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
- Obok sałatki nakładamy ryż i mięso
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodajemy ryżu, pieprzu czarnego, pomidorów, a sos przygotowujemy bez dodatku musztardy. Zawsze dopasuj składniki każdego przepisu do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się ciekawe pomysły na przyrządzenie karkówki.
Autor
Lista składników
- 2 porcje karkówki wieprzowej (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 cebula (100 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- 2 garści roszponki (50 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- 50 g ryżu czerwonego
- 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Puree z bakłażana
Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.
WIĘCEJ >Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Chlebek bananowy z daktylami
Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…
WIĘCEJ >