fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfc6a9daf-6684-43dd-a651-3c114a673f84-1

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
  • Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
  • Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
  • Przekładamy na deskę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
  • Dodajemy ryż, sól, pieprz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerzu układamy roszponkę
  • Pomidorki przekrojone na połówki
  • Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
  • Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki nakładamy ryż i mięso 

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodajemy ryżu, pieprzu czarnego, pomidorów, a sos przygotowujemy bez dodatku musztardy. Zawsze dopasuj składniki każdego przepisu do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się ciekawe pomysły na przyrządzenie karkówki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 porcje karkówki wieprzowej (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 50 g ryżu czerwonego
  • 1 łyżka przecieru / koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >