fbpx
logo
Szukaj
open close

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfc6a9daf-6684-43dd-a651-3c114a673f84-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce
  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody
  • Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa lub tłuczkiem
  • Posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy karkówkę po 5 min z każdej strony
  • Przekładamy na deskę
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy, około 2 minut, cebulę pokrojoną w kostkę
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy dwie minuty
  • Dodajemy ryż, sól, pieprz
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 2 min
  • Na talerzu układamy roszponkę
  • Pomidorki przekrojone na połówki
  • Ogórka pokrojonego w paski i cebulę
  • Sałatkę polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki nakładamy ryż i mięso 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż czerwony (90 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >