fbpx
logo
Szukaj
open close
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Keczup

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki
  • Następnie kroimy pomidory na kawałki i wrzucamy do garnka
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka z pomidorami
  • Garnek stawiamy na kuchenkę i odparowujemy pod przykryciem
  • W osobnym garnku zagotowujemy pod przykryciem ocet z przyprawami (poza solą)
  • Rozgotowane pomidory z cebulą przecieramy przez sitko, dodajemy przyprawy (sól), cukier i przecedzony wywar octowy, mieszamy i dusimy przez ok. 2 godz.
  • Keczup mieszamy regularnie, aby uniknąć przypalenia
  • Gdy keczup zgęstnieję, starannie go mieszamy i przelewamy do słoików
  • Słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 1 łyżka keczupu.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ketchupów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 150
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (3000 g)
  • Cebula (250 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (150 ml)
  • Sól kłodawska (9 g)
  • Goździk (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Polewa klonowa

Tłuszcz powinien być miękki Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >

Domowy przecier pomidorowy

Pomidory kroimy w ćwiartki i odcinamy zielone końcówki Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wrzucamy pomidory z jabłkami i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż pomidory i jabłka się rozpadną Zawartość garnka…

WIĘCEJ >