Keczup

Keczup
Przygotowanie
- Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki
- Następnie kroimy pomidory na kawałki i wrzucamy do garnka
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka z pomidorami
- Garnek stawiamy na kuchenkę i odparowujemy pod przykryciem
- W osobnym garnku zagotowujemy pod przykryciem ocet z przyprawami (poza solą)
- Rozgotowane pomidory z cebulą przecieramy przez sitko, dodajemy przyprawy (sól), cukier i przecedzony wywar octowy, mieszamy i dusimy przez ok. 2 godz.
- Keczup mieszamy regularnie, aby uniknąć przypalenia
- Gdy keczup zgęstnieję, starannie go mieszamy i przelewamy do słoików
- Słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 1 łyżka keczupu.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ketchupów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (3000 g)
- Cebula (250 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (150 ml)
- Sól kłodawska (9 g)
- Goździk (5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.