fbpx
logo
Szukaj
open close

Kedgeree z ryżem curry

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4fadbab-c30a-4a28-984e-83b56d4ea0e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kedgeree z ryżem curry

Przygotowanie

  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni kładziemy rybę, dolewamy mleko i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rybę z patelni, odsączamy i rozdzielamy na kawałki
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy rybę, jaja oraz jogurt i delikatnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu,

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pstrąg potokowy wędzony (350 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >