Kedgeree z ryżem curry
Kedgeree z ryżem curry
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni kładziemy rybę, dolewamy mleko i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie ściągamy rybę z patelni, odsączamy i rozdzielamy na kawałki
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy rybę, jaja oraz jogurt i delikatnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu,
Autor
Lista składników
- Pstrąg potokowy wędzony (350 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Jajo kurze (153 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (50 g)
- Jogurt naturalny (50 g)
- Curry w proszku (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z cukinią i pomidorami
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…
WIĘCEJ >Ryba po marokańsku
Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…
WIĘCEJ >Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…
WIĘCEJ >Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >