Kiełbasa z fasolą po chłopsku
Kiełbasa z fasolą po chłopsku
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kiełbasy nakłuwamy z każdej strony widelcem, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Następnie przenosimy kiełbasy na talerz, a z patelni wylewamy tłuszcz i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Kiedy kiełbasy przestygną – kroimy je na pół
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, syrop klonowy, wodę oraz przyprawy (zioła prowansalskie), całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy kiełbasy i fasolę, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiełbasy.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kolorowe roladki z kurczaka
Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…
WIĘCEJ >Hawajskie kotlety wieprzowe
Ananasa odsączamy z zalewy i zostawiamy ok. 1/4 syropu, który przelewamy do miski Do syropu dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie obtaczamy w nim mięso Miskę z mięsem przykrywamy folią i odkładamy na ok….
WIĘCEJ >Zupa z ziemniakami i klopsikami
Bulion zagotowujemy Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Zawartość patelni przenosimy…
WIĘCEJ >Indyk z grzybami
Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >