Kiełbasa zapiekana z warzywami
Kiełbasa zapiekana z warzywami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Kiełbasę nacinamy na skos w 4-5 miejscach
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Pomidorki kroimy na pół
- Paprykę kroimy w grubą kostkę
- Z fasolki odcinamy końcówki
- Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Na wierzch warzyw kładziemy kiełbasę
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości warzyw)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z kiełbasą.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Ziemniak (150 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Frittata z batatami i kiełbasą
Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą) Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Omlet z kiełbasą
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kiełbasą
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.
WIĘCEJ >Warzywa zapiekane z kiełbasą
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…
WIĘCEJ >