Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku
Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku
Przygotowanie
- Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski
- Paprykę kroimy w cienkie słupki (pestki usuwamy) i wrzucamy do miski
- Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy rękami, po czym odkładamy na ok. 30 minut (lub dłużej, aż warzywa puszczą sok)
- Po tych czasie przenosimy kapustę do słoików i dokładnie ubijamy tak, aby warzywa były zanurzone w soku
- Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na ok. 4-7 dni w ciepłe, przewiewne miejsce
- Ukiszoną kapustę szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kapustą.
Autor
Lista składników
- Kapusta pekińska (1000 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Jabłko (180 g)
- Marchew (90 g)
- Imbir korzeń (30 g)
- Szczypiorek (25 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (12 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (6 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.