fbpx
logo
Szukaj
open close

Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b70a1b5-a433-48d2-91a7-b5b7d03abaea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku

Przygotowanie

  • Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki (pestki usuwamy) i wrzucamy do miski
  • Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy rękami, po czym odkładamy na ok. 30 minut (lub dłużej, aż warzywa puszczą sok)
  • Po tych czasie przenosimy kapustę do słoików i dokładnie ubijamy tak, aby warzywa były zanurzone w soku
  • Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na ok. 4-7 dni w ciepłe, przewiewne miejsce
  • Ukiszoną kapustę szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kapustą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta pekińska (1000 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Marchew (90 g)
  • Imbir korzeń (30 g)
  • Szczypiorek (25 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (12 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Gaza, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Muffiny z bananami

Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Orzechy drobno siekamy Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy…

WIĘCEJ >

Gofry z syropem i owocami

Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę…

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >