fbpx
Szukaj
open close

Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b70a1b5-a433-48d2-91a7-b5b7d03abaea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku

Przygotowanie

  • Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki (pestki usuwamy) i wrzucamy do miski
  • Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Jabłko i marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy rękami, po czym odkładamy na ok. 30 minut (lub dłużej, aż warzywa puszczą sok)
  • Po tych czasie przenosimy kapustę do słoików i dokładnie ubijamy tak, aby warzywa były zanurzone w soku
  • Słoiki przykrywamy gazą i odstawiamy na ok. 4-7 dni w ciepłe, przewiewne miejsce
  • Ukiszoną kapustę szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kapustą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta pekińska (1000 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Marchew (90 g)
  • Imbir korzeń (30 g)
  • Szczypiorek (25 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (12 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (6 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Gaza, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z czerwonej kapusty z tofu

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w kostkę Kapustę drobno siekamy Gruszkę kroimy na ćwiartki i jedną ćwiartkę (…)

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę (…)

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod (…)

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy (…)

WIĘCEJ >

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w (…)

WIĘCEJ >