Kisiel z winogron
Kisiel z winogron
Przygotowanie
- Winogrona dokładnie myjemy i odrywamy kulki z kiści
- Następnie wkładamy winogrona do rondla i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Po tym czasie sok przelewamy przez sitko do osobnego rondla (owoce przecieramy przez sitko)
- Miąższ z winogrona przenosimy do miski, dolewamy połowę wody i jeszcze raz przecieramy przez sitko
- Sok w rondlu zagotowujemy na małym ogniu
- Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Cały czas mieszając sok, wlewamy do niego wodę z mąką i mieszamy do momentu, aż się ponownie zagotuje i zgęstnieje
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kiśli.
Autor
Lista składników
- Winogrono czerwone (600 g)
- Woda (250 ml)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.