fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopertki z kukurydzą i fetą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9fdf05b-5d83-48d9-a29f-4122409d2d58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kopertki z kukurydzą i fetą

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy 1/3 ilości tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Rondel ściągamy z kuchenki i stopniowo wlewamy do niego mleko, cały czas mieszając, aż znikną grudki
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchence i gotujemy masę przez ok. 2 minuty, aż zgęstnieję
  • Dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ponownie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i zieleninę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Płaty ciasta kroimy na pół
  • Pozostały tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim lekko płaty ciasta
  • Każdy płat ciasta składamy na trzy, aby otrzymać długie i wąskie paski
  • Na jeden koniec ciasta nakładamy łyżkę masy i zawijamy, aby otrzymać trójkąt z nadzieniem (uważamy, by nie złożyć ciasta zbyt ciasno)
  • Kopertki smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 kopertki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kopertek.

Kopertki możesz opcjonalnie posypać czarnuszką lub innymi nasionami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kukurydza w zalewie (słoik) (300 g)
  • Ciasto Filo (260 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku Rybę zawijamy w folię…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >