fbpx
logo
Szukaj
open close

Kopertki z kukurydzą i fetą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9fdf05b-5d83-48d9-a29f-4122409d2d58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kopertki z kukurydzą i fetą

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy 1/3 ilości tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Rondel ściągamy z kuchenki i stopniowo wlewamy do niego mleko, cały czas mieszając, aż znikną grudki
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchence i gotujemy masę przez ok. 2 minuty, aż zgęstnieję
  • Dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ponownie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i zieleninę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Płaty ciasta kroimy na pół
  • Pozostały tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim lekko płaty ciasta
  • Każdy płat ciasta składamy na trzy, aby otrzymać długie i wąskie paski
  • Na jeden koniec ciasta nakładamy łyżkę masy i zawijamy, aby otrzymać trójkąt z nadzieniem (uważamy, by nie złożyć ciasta zbyt ciasno)
  • Kopertki smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 kopertki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kopertek.

Kopertki możesz opcjonalnie posypać czarnuszką lub innymi nasionami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kukurydza w zalewie (słoik) (300 g)
  • Ciasto Filo (260 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza gryczana, orzechy, warzywa

Kasze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu jak na załączonym obrazku, awokado…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >