Kopertki z kukurydzą i fetą
Kopertki z kukurydzą i fetą
Przygotowanie
- Do rondla wkładamy 1/3 ilości tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Rondel ściągamy z kuchenki i stopniowo wlewamy do niego mleko, cały czas mieszając, aż znikną grudki
- Rondel stawiamy z powrotem na kuchence i gotujemy masę przez ok. 2 minuty, aż zgęstnieję
- Dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu
- Zieleninę drobno siekamy
- Ponownie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i zieleninę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Płaty ciasta kroimy na pół
- Pozostały tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim lekko płaty ciasta
- Każdy płat ciasta składamy na trzy, aby otrzymać długie i wąskie paski
- Na jeden koniec ciasta nakładamy łyżkę masy i zawijamy, aby otrzymać trójkąt z nadzieniem (uważamy, by nie złożyć ciasta zbyt ciasno)
- Kopertki smarujemy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 kopertki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kopertek.
Kopertki możesz opcjonalnie posypać czarnuszką lub innymi nasionami.
Autor
Lista składników
- Kukurydza w zalewie (słoik) (300 g)
- Ciasto Filo (260 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Ser feta (100 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kasza gryczana, orzechy, warzywa
Kasze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu jak na załączonym obrazku, awokado…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Dorsz z surówką z marchewki
2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…
WIĘCEJ >