fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaczane kopertki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca16f303e-3a3d-4dcc-8f32-fe18cda0c801
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaczane kopertki

Przygotowanie

  • Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą masę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i batatami i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W garnku roztapiamy drugą połowę tłuszczu
  • Na papier kładziemy arkusz ciasta, smarujemy odrobiną tłuszczu, kładziemy na nim następny arkusz ciasta oraz farsz i zawijamy w kopertę
  • Każdą kopertę smarujemy tłuszczem, a wierzch posypujemy sezamem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Batat (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (75 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z grzankami i ziarnami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i drobno siekamy Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba,…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Angielski sos miętowy

Zieleninę siekamy i przenosimy do moździerza Dodajemy połowę słodziku i rozcieramy na pastę Do garnka wsypujemy drugą połowę słodziku, wlewamy ocet, wodę oraz sok z cytryny i zagotowujemy Dodajemy pastę miętową oraz sól, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >