Ziemniaczane kopertki
Ziemniaczane kopertki
Przygotowanie
- Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Zieleninę siekamy
- Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą masę
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i batatami i dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- W garnku roztapiamy drugą połowę tłuszczu
- Na papier kładziemy arkusz ciasta, smarujemy odrobiną tłuszczu, kładziemy na nim następny arkusz ciasta oraz farsz i zawijamy w kopertę
- Każdą kopertę smarujemy tłuszczem, a wierzch posypujemy sezamem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (360 g)
- Ziemniak (150 g)
- Batat (150 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (75 g)
- Sezam biały (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Sałatka z cukinią i warzywami
Sałatka Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do cukinii Do miski dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie odciskamy warzywa z…
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >