fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczane kopertki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-199
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczane kopertki

Przygotowanie

  • Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą masę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i batatami i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W garnku roztapiamy drugą połowę tłuszczu
  • Na papier kładziemy arkusz ciasta, smarujemy odrobiną tłuszczu, kładziemy na nim następny arkusz ciasta oraz farsz i zawijamy w kopertę
  • Każdą kopertę smarujemy tłuszczem, a wierzch posypujemy sezamem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Batat (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (75 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z pomidorem

Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Usmażone jaja przenosimy na talerz i posypujemy przyprawami (jeśli są…

WIĘCEJ >

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >