fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczane kopertki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca16f303e-3a3d-4dcc-8f32-fe18cda0c801
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczane kopertki

Przygotowanie

  • Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą masę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i batatami i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W garnku roztapiamy drugą połowę tłuszczu
  • Na papier kładziemy arkusz ciasta, smarujemy odrobiną tłuszczu, kładziemy na nim następny arkusz ciasta oraz farsz i zawijamy w kopertę
  • Każdą kopertę smarujemy tłuszczem, a wierzch posypujemy sezamem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (360 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Batat (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (75 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinią i warzywami

Sałatka Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do cukinii Do miski dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie odciskamy warzywa z…

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >