fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Colcannon z ziemniaków i kapusty

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-158
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Colcannon z ziemniaków i kapusty

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kapustę szatkujemy
  • Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą masę
  • Dodajemy pozostały tłuszcz, dolewamy mleko i ponownie ugniatamy
  • Dodajemy kapustę z cebulą oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Kapusta biała (400 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
  • Masło (80 g)
  • Mleko krowie (80 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki Do miski wkładamy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >

Sandacz na purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >