fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c976267a0-665f-4acb-bf03-a9bce33df35c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Połowę ziemniaków dokładnie szorujemy, kroimy na pół, zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Pozostałe ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do ziemniaków dodajemy tłuszcz z mlekiem i rozgniatamy na gładką masę
  • Dodajemy połowę sera oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy blachę, ziemniaki odwijamy z folii i kładziemy płaską stroną do góry
  • Na ziemniaki nakładamy masę ziemniaczaną i posypujemy pozostałym serem
  • Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Szczypiorek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza jaglana z musem dyniowym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji, a następnie odcedzamy Kaszę przenosimy do miski, dodajemy mus dyniowy i mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >

Aromatyczne pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami Dolewamy tłuszcz i dokładnie…

WIĘCEJ >