fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-144
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Połowę ziemniaków dokładnie szorujemy, kroimy na pół, zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Pozostałe ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do ziemniaków dodajemy tłuszcz z mlekiem i rozgniatamy na gładką masę
  • Dodajemy połowę sera oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy blachę, ziemniaki odwijamy z folii i kładziemy płaską stroną do góry
  • Na ziemniaki nakładamy masę ziemniaczaną i posypujemy pozostałym serem
  • Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko krowie (30 g)
  • Szczypiorek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >