fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-156
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dodajemy kapustę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy piwo i bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Kapusta biała (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula biała (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Piwo pełne (100 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Mięso kładziemy…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >