fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c51b40e0a-7a3e-493d-bd46-4e279a8e3d6a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dodajemy kapustę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy piwo i bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Kapusta biała (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula biała (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Piwo pełne (100 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry wielozbożowe

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty

WIĘCEJ >

Klasyczne ciasto bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o wymiarach 20 cm x 10 cm) Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jaja i ucieramy Następnie dolewamy tłuszcz oraz wodę i…

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Mix sałat

Sałaty i kiełki rozkładamy na talerzach Sezam prażymy na suchej patelni Sałaty polewamy tłuszczem i posypujemy sezamem, lnem oraz przyprawami

WIĘCEJ >