fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c51b40e0a-7a3e-493d-bd46-4e279a8e3d6a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dodajemy kapustę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy piwo i bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Kapusta biała (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula biała (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Piwo pełne (100 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej…

WIĘCEJ >

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >

Wątróbka z cebulką

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 20-25 minut (aż robi się szklista i lekko zarumieniona) Następnie ściągamy cebulę z palnika Wątróbkę oczyszczamy i każdy kawałek…

WIĘCEJ >