fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmelizowane ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-165
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karmelizowane ziemniaki

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (aż zacznie skwierczeć)
  • Następnie wrzucamy ziemniaki i potrząsamy patelnią, tak aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się tłuszczem
  • Dodajemy cukier, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ocet i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak młody (1000 g)
  • Masło (50 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pancake – truskawkowy słonecznik

Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Zapiekanki wegetariańskie

Rozgrzewamy opiekacz Ser kroimy w cienkie plastry Pomidory i papryki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę siekamy Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę w poprzek na pół Kawałki bagietki kładziemy…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >