fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmelizowane ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba567a86-9e21-4741-912d-ed498d0414b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karmelizowane ziemniaki

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (aż zacznie skwierczeć)
  • Następnie wrzucamy ziemniaki i potrząsamy patelnią, tak aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się tłuszczem
  • Dodajemy cukier, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ocet i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Batat (1000 g)
  • Masło (50 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >

Ryż z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Limonkę kroimy na ćwiartki…

WIĘCEJ >