fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Koszyczki z kukurydzą i papryką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Koszyczki z kukurydzą i papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki smarujemy tłuszczem (najlepiej formę na 12 babeczek)
  • Z chleba wycinamy kółka i każde kółko wciskamy w zagłębienie formy, tak aby nie wypełniało całego otworu
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż tosty będą złote i chrupiące)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy oczyszczoną kolbę kukurydzy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Następnie ściągamy kolbę z patelni, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia i oddzielamy ziarna od kolby
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz ziarna kukurydzy i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż papryka zmięknie)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę oraz sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę nakładamy na spody i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb żytni na zakwasie (415 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Kukurydza – kolba (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Tajskie kotleciki z kurczakiem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie blendujemy Z powstałej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki Na…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z masłem ziołowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >