fbpx
logo
Szukaj
open close

Koszyczki z kukurydzą i papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30d5b72b-9a82-4744-b494-32f3f3b5b745
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Koszyczki z kukurydzą i papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki smarujemy tłuszczem (najlepiej formę na 12 babeczek)
  • Z chleba wycinamy kółka i każde kółko wciskamy w zagłębienie formy, tak aby nie wypełniało całego otworu
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż tosty będą złote i chrupiące)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy oczyszczoną kolbę kukurydzy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Następnie ściągamy kolbę z patelni, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia i oddzielamy ziarna od kolby
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz ziarna kukurydzy i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż papryka zmięknie)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę oraz sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę nakładamy na spody i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przygotowania penne.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (140 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >

Chlebowa pizza z ziemniakami

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Pieczarkowy burger

Z pieczarek usuwamy ogonki, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera oraz kapelusze pieczarek i…

WIĘCEJ >

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Po tym…

WIĘCEJ >