fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ba95797-58ce-47e4-b9ef-b8dfe2b668ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę (rozmaryn) oraz przyprawy (tymianek, połowę soli i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie nacieramy mięso marynatą, przenosimy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
  • Do wrzącej wody wkładamy ziemniaki z groszkiem i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ziemniaki z groszkiem odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości
  • Następnie posypujemy cebulę przyprawami (solą), mieszamy i ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. c
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy z każdej strony przez kilka minut, na rumiany kolor
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety, obkładamy je ziemniakami z groszkiem, posypujemy cebulą i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Jagnięcina comber (400 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Szpinakowa zupa-krem z płatkami owsianymi

Szpinak oczyszczamy i drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy szpinak i płatki owsiane, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy mleko i…

WIĘCEJ >

Kurczak z ziemniakami z grilla

Chili i zieleninę drobno siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili,…

WIĘCEJ >

Wolnowarzone żeberka

Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…

WIĘCEJ >