Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem
Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem
Przygotowanie
- Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę (rozmaryn) oraz przyprawy (tymianek, połowę soli i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie nacieramy mięso marynatą, przenosimy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
- Do wrzącej wody wkładamy ziemniaki z groszkiem i gotujemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie ziemniaki z groszkiem odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości
- Następnie posypujemy cebulę przyprawami (solą), mieszamy i ściągamy z kuchenki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. c
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy kotlety i smażymy z każdej strony przez kilka minut, na rumiany kolor
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy kotlety, obkładamy je ziemniakami z groszkiem, posypujemy cebulą i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Jagnięcina comber (400 g)
- Cebula czerwona (210 g)
- Groszek zielony (140 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Szpinakowa zupa-krem z płatkami owsianymi
Szpinak oczyszczamy i drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy szpinak i płatki owsiane, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy mleko i…
WIĘCEJ >Kurczak z ziemniakami z grilla
Chili i zieleninę drobno siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili,…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >