fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ba95797-58ce-47e4-b9ef-b8dfe2b668ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety jagnięce na ziemniakach z groszkiem

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę (rozmaryn) oraz przyprawy (tymianek, połowę soli i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie nacieramy mięso marynatą, przenosimy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
  • Do wrzącej wody wkładamy ziemniaki z groszkiem i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ziemniaki z groszkiem odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości
  • Następnie posypujemy cebulę przyprawami (solą), mieszamy i ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. c
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy kotlety i smażymy z każdej strony przez kilka minut, na rumiany kolor
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety, obkładamy je ziemniakami z groszkiem, posypujemy cebulą i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jagnięciną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Jagnięcina comber (400 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryż z dynią i bakaliami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Piersi kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały cieńsze plastry Każdy plaster mięsa kładziemy na papier, a na wierzch kładziemy plaster ananasa Blachę…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >