Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Szparagi obrać
- Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm)
- Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min
- Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić
- Wrzucić pokrojone szparagi
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę 2 – 3 min
- Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka
- Dodajemy posiekaną kolendrę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy 15 min
- Zupę możemy tak zostawić lub zmiksować blenderem
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (1000 ml)
- Szparag (380 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >