fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4303002-ee7a-4dbf-93dc-477da20dc788
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki
  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty
  • Dodajemy kalafior
  • Podsmażamy 3 min
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 10 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduje się propozycja zupy krem z kalafiora i kalarepy – wypróbuj ją!

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • kalafiora (400 g)
  • ½ cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)  

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >