fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowe curry z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-30
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowe curry z kurczakiem

Przygotowanie

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Mięso odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, gorczycę oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 3 minuty (do momentu, aż nasiona gorczycy zaczną pękać)
  • Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso oraz groszek i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Gorczyca czarna – ziarno (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Panierowane kotlety jagnięce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Mięso kroimy na kotlety Przygotowujemy trzy miski – do jednej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz)…

WIĘCEJ >