Kremowe curry z kurczakiem
Kremowe curry z kurczakiem
Przygotowanie
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Mięso odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, gorczycę oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 3 minuty (do momentu, aż nasiona gorczycy zaczną pękać)
- Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso oraz groszek i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.
Curry możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Gorczyca czarna – ziarno (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >