fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki w papierze ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84f4ff78-4929-4a45-ae8a-1266431a0ac4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki w papierze ryżowym

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i zalewamy wrzącą wodą na 6-7 minut
  • Gdy makaron zmięknie – dokładnie go odcedzamy i kroimy nożyczkami na krótsze kawałki
  • Do miski wlewamy wodę (do połowy wysokości) i wkładamy do niej kawałek papieru ryżowego na ok. 1 minutę, często obracając
  • Papier kładziemy na kuchennej ścierce i lekko poklepujemy palcami, aby odsączyć nadmiar wody
  • Ogórka kroimy w zapałkę
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Na środku papieru kładziemy listki mięty, na nich kładziemy krewetki, odrobinę makaronu, ogórka i sałatę, po czym zwijamy ciasto w półksiężyc, a następnie rolujemy, aby uformować krokiecik
  • Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami
  • Do miski wlewamy sos hoisin oraz sok z limonki i mieszamy
  • Sos podajemy do zamaczania krokiecików

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 krokieciki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (190 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Sos hoisin (150 g)
  • Papier ryżowy (70 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Nożyczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >

Mamałyga z syropem klonowym

Do garnka wlewamy mleko z wodą, dodajemy kaszę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Mamałygę przelewamy do misek i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Portobello z warzywami i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…

WIĘCEJ >