Krewetki w papierze ryżowym
Krewetki w papierze ryżowym
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i zalewamy wrzącą wodą na 6-7 minut
- Gdy makaron zmięknie – dokładnie go odcedzamy i kroimy nożyczkami na krótsze kawałki
- Do miski wlewamy wodę (do połowy wysokości) i wkładamy do niej kawałek papieru ryżowego na ok. 1 minutę, często obracając
- Papier kładziemy na kuchennej ścierce i lekko poklepujemy palcami, aby odsączyć nadmiar wody
- Ogórka kroimy w zapałkę
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Na środku papieru kładziemy listki mięty, na nich kładziemy krewetki, odrobinę makaronu, ogórka i sałatę, po czym zwijamy ciasto w półksiężyc, a następnie rolujemy, aby uformować krokiecik
- Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami
- Do miski wlewamy sos hoisin oraz sok z limonki i mieszamy
- Sos podajemy do zamaczania krokiecików
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 krokieciki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka koktajlowa (świeża) (190 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Sos hoisin (150 g)
- Papier ryżowy (70 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Sałata masłowa (25 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Krewetki czosnkowo-migdałowe
Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >