fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki w papierze ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84f4ff78-4929-4a45-ae8a-1266431a0ac4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki w papierze ryżowym

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i zalewamy wrzącą wodą na 6-7 minut
  • Gdy makaron zmięknie – dokładnie go odcedzamy i kroimy nożyczkami na krótsze kawałki
  • Do miski wlewamy wodę (do połowy wysokości) i wkładamy do niej kawałek papieru ryżowego na ok. 1 minutę, często obracając
  • Papier kładziemy na kuchennej ścierce i lekko poklepujemy palcami, aby odsączyć nadmiar wody
  • Ogórka kroimy w zapałkę
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Na środku papieru kładziemy listki mięty, na nich kładziemy krewetki, odrobinę makaronu, ogórka i sałatę, po czym zwijamy ciasto w półksiężyc, a następnie rolujemy, aby uformować krokiecik
  • Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami
  • Do miski wlewamy sos hoisin oraz sok z limonki i mieszamy
  • Sos podajemy do zamaczania krokiecików

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 krokieciki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (190 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Sos hoisin (150 g)
  • Papier ryżowy (70 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Nożyczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słoneczne jogurtowe smoothie

Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa na rosole

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >