Krewetki z curry ogórkowe
Krewetki z curry ogórkowe
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i 3/4 ilości drobno siekamy, a 1/4 kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i 2/3 ilości drobno siekamy, a 1/3 kroimy w cienkie plasterki
- Chili drobno siekamy (nasiona wcześniej usuwamy)
- Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, przyprawy (kolendrę, koper, pieprz biały, kmin i kurkumę), dolewamy wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do rondla i gotujmy przez ok. 5 minut
- Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i dorzucamy do rondla
- Do rondla dodajemy przyprawy (sól) i cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
- Ponownie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem w plasterkach i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy nasiona kopru, mieszamy, dorzucamy wszystko do rondla i ponownie mieszamy
- Krewetki możemy podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy i z sałatką ze świeżych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Woda (450 ml)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (375 g)
- Ogórek długi (300 g)
- Cebula (105 g)
- Chili (40 g)
- Czosnek (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (ziele) suszona (12 g)
- Koper (ziele) suszony (6 g)
- Kmin rzymski (6 g)
- Koper – nasiona (4 g)
- Pieprz biały (3 g)
- Kurkuma w proszku (3 g)
- Cukier trzcinowy (3 g)
- Sól kłodawska (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.