fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki z curry ogórkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c19112f86-f0a3-4c0d-a3bf-014b51cad6b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki z curry ogórkowe

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i 3/4 ilości drobno siekamy, a 1/4 kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i 2/3 ilości drobno siekamy, a 1/3 kroimy w cienkie plasterki
  • Chili drobno siekamy (nasiona wcześniej usuwamy)
  • Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, przyprawy (kolendrę, koper, pieprz biały, kmin i kurkumę), dolewamy wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do rondla i gotujmy przez ok. 5 minut
  • Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i dorzucamy do rondla
  • Do rondla dodajemy przyprawy (sól) i cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
  • Ponownie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem w plasterkach i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy nasiona kopru, mieszamy, dorzucamy wszystko do rondla i ponownie mieszamy
  • Krewetki możemy podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy i z sałatką ze świeżych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (450 ml)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (375 g)
  • Ogórek długi (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chili (40 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (ziele) suszona (12 g)
  • Koper (ziele) suszony (6 g)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Koper – nasiona (4 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Cukier trzcinowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety wieprzowe z piekarnika z orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Orzechy drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz i wodę, wybijamy jajo i całość dokładnie roztrzepujemy Dodajemy przyprawy (imbir i czosnek) i mieszamy Kotlety moczymy w przygotowanym sosie i…

WIĘCEJ >

Kulki mięsne w stylu japońskim

Cebulę z czosnkiem drobno siekamy Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki Kapustę drobno kroimy Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski,…

WIĘCEJ >

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty Dosypujemy ryż…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >