Kurczak duszony z warzywami
Kurczak duszony z warzywami
Przygotowanie
- Cebulę kroimy na pół
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchew i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Warzywa oprószamy mąką i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dolewamy bulion i mieszamy do momentu, aż sos będzie gładki
- Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut
- Dodajemy groszek, groch cukrowy oraz kukurydzę i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Brokuł (150 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Marchew (45 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.