fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy na pół
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchew i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Warzywa oprószamy mąką i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dolewamy bulion i mieszamy do momentu, aż sos będzie gładki
  • Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut
  • Dodajemy groszek, groch cukrowy oraz kukurydzę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem kokosowym

Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Zupa z ziemniakami i klopsikami

Bulion zagotowujemy Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Zawartość patelni przenosimy…

WIĘCEJ >

Wiosenne warzywa z miętą

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…

WIĘCEJ >

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >