fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak pieczony w ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22e7cecb-029c-4fb6-ba95-f354fcb93902
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak pieczony w ziołach

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy na pół
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu, dodajemy zieleninę oraz czosnek i dokładnie mieszamy
  • Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i opuszkami palców nacieramy mięso tłuszczem, do środka wkładamy 3/4 połówek cytryn i zamykamy otwór wykałaczkami
  • Z pozostałej cytryny wyciskamy na kurczaka sok, a następnie przykrywamy go ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Formę wkładamy do piekarnika ok. 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia kurczaka
  • Gorącą formę polewamy tłuszczem i wkładamy do niej kurczaka, którego posypujemy przyprawami (solą i pieprzem), a następnie wsadzamy formę do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika, odkładamy na ok. 15 minut i przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słodki kurczak w sosie winnym

Cukinię kroimy na małe kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy wałkiem (lub tłuczkiem) Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (pieprz i oregano) i mieszamy Każdy kawałek mięsa…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Orientalne steki teriyaki

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie owijamy…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >