Kurczak po prowansalsku
Kurczak po prowansalsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, połowę zieleniny, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na minimalnym ogniu)
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy zieleninę, sok oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka dla dziecka 4
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Makaron z kurczakiem i bakłażanem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >Paprykarz szczeciński z chlebem
Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…
WIĘCEJ >