fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak po prowansalsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccdbc2348-fa0a-462d-a902-e52eecc463c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po prowansalsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, połowę zieleniny, oliwki oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na minimalnym ogniu)
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy zieleninę, sok oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Guacamole z ogórkowymi kanapkami

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy, a następnie przenosimy do miski Paprykę kroimy w drobną kostkę i…

WIĘCEJ >