fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak, ryż, pomidory

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe823cd7-7a6b-419a-9ce3-29d9e9eaaf46
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak, ryż, pomidory

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na patelnię kładziemy mięso i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą
  • Następnie kładziemy mięso na deskę i kroimy w plastry

Ryż i pomidory

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Pomidora kroimy w ćwiartki
  • Szczypiorek siekamy
  • Do miski wkładamy ryż, mięso oraz pomidory i całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (2.5 g)
  • Sos sojowy (2.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Ryż i pomidory

  • Pomidor (170 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sezam czarny (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli

Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >