fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie pieczarkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca60ef387-c44c-4693-8043-1940d3eb75ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony po ok. 6-7 minut (do momentu, aż się zarumieni i wysmaży w środku)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy folią aluminiową, aby nie ostygło
  • Zmniejszamy ogień, na patelnię dolewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy
  • Cały czas mieszając – stopniowo dolewamy bulion
  • Dodajemy pieczarki i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy tłuszcz (masło), sok z cytryny oraz zieleninę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
  • Cały czas mieszając dodajemy jogurt i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty
  • Na talerzach rozkładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać np. z ryżem i z porcją ulubionych, świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Bulion mięsny (180 ml)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Mąka orkiszowa (65 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie przenosimy ziemniaki na talerz i podajemy z masłem

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >