fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie pieczarkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca60ef387-c44c-4693-8043-1940d3eb75ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony po ok. 6-7 minut (do momentu, aż się zarumieni i wysmaży w środku)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy folią aluminiową, aby nie ostygło
  • Zmniejszamy ogień, na patelnię dolewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy
  • Cały czas mieszając – stopniowo dolewamy bulion
  • Dodajemy pieczarki i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy tłuszcz (masło), sok z cytryny oraz zieleninę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
  • Cały czas mieszając dodajemy jogurt i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty
  • Na talerzach rozkładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać np. z ryżem i z porcją ulubionych, świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Bulion mięsny (180 ml)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Mąka orkiszowa (65 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kurczak w porach ze szparagami

Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) Mięso kroimy w paski Por kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >