Kurczak z chrupiącymi warzywami
Kurczak z chrupiącymi warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
- Cebulę kroimy na ćwiartki
- Seler kroimy w plasterki
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą, a następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy seler, szparagi oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy pozostały sos sojowy oraz wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1600 g)
- Przecier pomidorowy (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Cebula (210 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (90 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Musztarda (40 g)
- Czosnek (20 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)
- Sól kłodawska (4.5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >