fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z chrupiącymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-19
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Cebulę kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w plasterki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą, a następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy seler, szparagi oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy pozostały sos sojowy oraz wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Szparag (300 g)
  • Woda (125 ml)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś na szparagach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy szparagi oraz pomidorki, całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 13

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Szynka parmeńska, rukola i parmezan z orzeszkami pini

Na talerzu układamy rukolę i szynkę, a na wierzch ścieramy ser Całość posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą

WIĘCEJ >