Kurczak z chrupiącymi warzywami
Kurczak z chrupiącymi warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
- Cebulę kroimy na ćwiartki
- Seler kroimy w plasterki
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą, a następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy seler, szparagi oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy pozostały sos sojowy oraz wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1600 g)
- Przecier pomidorowy (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Cebula (210 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (90 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Musztarda (40 g)
- Czosnek (20 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)
- Sól kłodawska (4.5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śmietana z bananem
Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Na wierzch nakładamy śmietanę
WIĘCEJ >Wietnamskie bun
Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…
WIĘCEJ >Mięsna kostka „rubika”
Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.
WIĘCEJ >