fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z chrupiącymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6340772-912a-457a-a6bd-bb431a975d4b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Cebulę kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w plasterki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą, a następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy seler, szparagi oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy pozostały sos sojowy oraz wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1600 g)
  • Przecier pomidorowy (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (90 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)
  • Sól kłodawska (4.5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śmietana z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Wietnamskie bun

Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…

WIĘCEJ >

Mięsna kostka „rubika”

Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.

WIĘCEJ >