fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z chrupiącymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6340772-912a-457a-a6bd-bb431a975d4b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Cebulę kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w plasterki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty pastą, a następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy seler, szparagi oraz płatki migdałowe i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy pozostały sos sojowy oraz wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1600 g)
  • Przecier pomidorowy (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (90 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)
  • Sól kłodawska (4.5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >