fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z grilla po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-388
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z grilla po meksykańsku

Przygotowanie

  • Chili kroimy wzdłuż na pół
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tworząc cieńsze kawałki
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i sos sojowy, dodajemy cukier, chili oraz przyprawy (paprykę) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia
  • Marynatę przelewamy do miski, dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy, tak aby było równomiernie pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i grillujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie smarujemy mięso obficie marynatą, obracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (200 g)
  • Chili (40 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Placuszki warzywne

Wszystkie warzywa (poza cukinią) obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Do miski wybijamy jaja…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem i rodzynkami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy

WIĘCEJ >