Kurczak z grilla po meksykańsku
Kurczak z grilla po meksykańsku
Przygotowanie
- Chili kroimy wzdłuż na pół
- Mięso kroimy poziomo na pół, tworząc cieńsze kawałki
- Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i sos sojowy, dodajemy cukier, chili oraz przyprawy (paprykę) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia
- Marynatę przelewamy do miski, dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy, tak aby było równomiernie pokryte
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i grillujemy przez ok. 5 minut
- Następnie smarujemy mięso obficie marynatą, obracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Sok z pomarańczy 100% (200 g)
- Chili (40 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki
Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami,…
WIĘCEJ >Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…
WIĘCEJ >