Kurczak z grilla po meksykańsku

Kurczak z grilla po meksykańsku
Przygotowanie
- Chili kroimy wzdłuż na pół
- Mięso kroimy poziomo na pół, tworząc cieńsze kawałki
- Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i sos sojowy, dodajemy cukier, chili oraz przyprawy (paprykę) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia
- Marynatę przelewamy do miski, dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy, tak aby było równomiernie pokryte
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i grillujemy przez ok. 5 minut
- Następnie smarujemy mięso obficie marynatą, obracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Sok z pomarańczy 100% (200 g)
- Chili (40 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.