fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z patelni z cytryną i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8070c37-df2f-43d0-a0cf-bd3d20635288
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z patelni z cytryną i rozmarynem

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażamy z każdej strony do momentu, aż nabierze brązowego koloru
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (rozmaryn, sól i pieprz) i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, obracając w tym czasie mięso na drugą stronę
  • Dolewamy wino i zwiększamy ogień tak, aby zaczęło wrzeć przez ok. 1 minutę, po czym znów zmniejszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, a mięso kładziemy na półmisek
  • Na patelnię dodajemy sok i skórkę z cytryny i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Mięso polewamy sosem i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Wino białe wytrawne (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Rozmaryn suszony (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Paella z letnich warzyw

Paprykę kroimy w paski Z fasolki odcinamy końcówki Cukinię kroimy w słupki Pomidory kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy paprykę z fasolką i smażymy przez ok. 10 minut Następnie…

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >