Kurczak z patelni z cytryną i rozmarynem
Kurczak z patelni z cytryną i rozmarynem
Przygotowanie
- Mięso płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Następnie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażamy z każdej strony do momentu, aż nabierze brązowego koloru
- Dodajemy tłuszcz (oliwę i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (rozmaryn, sól i pieprz) i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, obracając w tym czasie mięso na drugą stronę
- Dolewamy wino i zwiększamy ogień tak, aby zaczęło wrzeć przez ok. 1 minutę, po czym znów zmniejszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15-20 minut
- Patelnię ściągamy z kuchenki, a mięso kładziemy na półmisek
- Na patelnię dodajemy sok i skórkę z cytryny i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Mięso polewamy sosem i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Wino białe wytrawne (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Rozmaryn suszony (3 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Paella z letnich warzyw
Paprykę kroimy w paski Z fasolki odcinamy końcówki Cukinię kroimy w słupki Pomidory kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy paprykę z fasolką i smażymy przez ok. 10 minut Następnie…
WIĘCEJ >Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…
WIĘCEJ >Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >