fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z patelni z grochem cukrowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-129
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z patelni z grochem cukrowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki
  • Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso (wraz z marynatą) i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Z grochu cukrowego odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy odsączoną kukurydzę, całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy wodę, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 1-2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Groch cukrowy (200 g)
  • Woda (45 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Garam masala (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Mix sałat

Sałaty i kiełki rozkładamy na talerzach Sezam prażymy na suchej patelni Sałaty polewamy tłuszczem i posypujemy sezamem, lnem oraz przyprawami

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy ciepłą wodę,…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >