Kurczak z patelni z grochem cukrowym
Kurczak z patelni z grochem cukrowym
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki
- Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso (wraz z marynatą) i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas mieszając
- Z grochu cukrowego odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i dorzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy odsączoną kukurydzę, całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy wodę, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 1-2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Groch cukrowy (250 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.