Kurczak z patelni z grochem cukrowym
Kurczak z patelni z grochem cukrowym
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki
- Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso (wraz z marynatą) i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas mieszając
- Z grochu cukrowego odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i dorzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy odsączoną kukurydzę, całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy wodę, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 1-2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Groch cukrowy (250 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gęsta zupa z szynką i grochem
Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy na kawałki…
WIĘCEJ >Wiejska grochówka
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)…
WIĘCEJ >Groch z kapustą
Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…
WIĘCEJ >Kotleciki ziemniaczane z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Zieleninę drobno siekamy Warzywa odcedzamy, przenosimy…
WIĘCEJ >