fbpx
Szukaj
open close

Kurczak z ryżem po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d2c2d12-8e68-4197-a560-ded58cfec806
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak z ryżem po kajeńsku

Przygotowanie

  • Kiełbasę i seler kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż zrobi się lekko złotawe)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy seler, cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy kiełbasę, ryż, pomidory oraz przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso, dokładnie obtaczamy w sosie i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ryż brązowy (250 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
  • Kiełbasa chorizo (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem (…)

WIĘCEJ >