Kurczak z ryżem po kajeńsku
Kurczak z ryżem po kajeńsku
Przygotowanie
- Kiełbasę i seler kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż zrobi się lekko złotawe)
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
- Na patelnię wrzucamy seler, cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut
- Dodajemy kiełbasę, ryż, pomidory oraz przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso, dokładnie obtaczamy w sosie i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-35 minut
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ryż brązowy (250 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Cebula (105 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Kiełbasa chorizo (50 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Pikantne chili z fasolką
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i chili i podsmażamy…
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Kokosowa tarta malinowa
Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…
WIĘCEJ >