fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z ryżem po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-348
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z ryżem po kajeńsku

Przygotowanie

  • Kiełbasę i seler kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż zrobi się lekko złotawe)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy seler, cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy kiełbasę, ryż, pomidory oraz przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso, dokładnie obtaczamy w sosie i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ryż brązowy (250 g)
  • Papryka zielona (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Kiełbasa chorizo (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”) Wybijamy jaja,…

WIĘCEJ >

Owsianka z chrupiącym jabłkiem

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Jabłko…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Ser kroimy w kostkę Pomidory kroimy w ósemki Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Sałatę targamy na części Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i…

WIĘCEJ >