fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z ryżem po kajeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d2c2d12-8e68-4197-a560-ded58cfec806
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z ryżem po kajeńsku

Przygotowanie

  • Kiełbasę i seler kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż zrobi się lekko złotawe)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy seler, cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy kiełbasę, ryż, pomidory oraz przyprawy (pieprz), dolewamy bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso, dokładnie obtaczamy w sosie i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ryż brązowy (250 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
  • Kiełbasa chorizo (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Pikantne chili z fasolką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i chili i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >