Kurczak z sezamem na słodko
Kurczak z sezamem na słodko
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz (olej) i sos sojowy, dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wkładamy mięso, polewamy 2/3 ilości marynaty i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 2 godz.
- Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu przez ok. 2-3 minuty (na lekko złotawy kolor)
- Pozostałą marynatę podgrzewamy w rondlu
- Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, a następnie obracamy mięso na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i smażymy przez następne ok. 10 minut
- Mięso przenosimy na półmisek, polewamy pozostałą marynatą i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać np. z purée z ziemniaków i z gotowaną fasolką lub z innymi, ulubionymi warzywami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Dżem morelowy niskosłodzony (90 g)
- Sezam biały (50 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
- Sos sojowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.