fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z sezamem na słodko

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2005146-4468-47a6-8d0c-1e3e97925b90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z sezamem na słodko

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz (olej) i sos sojowy, dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wkładamy mięso, polewamy 2/3 ilości marynaty i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 2 godz.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu przez ok. 2-3 minuty (na lekko złotawy kolor)
  • Pozostałą marynatę podgrzewamy w rondlu
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę wylewamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, a następnie obracamy mięso na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i smażymy przez następne ok. 10 minut
  • Mięso przenosimy na półmisek, polewamy pozostałą marynatą i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać np. z purée z ziemniaków i z gotowaną fasolką lub z innymi, ulubionymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Dżem morelowy niskosłodzony (90 g)
  • Sezam biały (50 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kabanosem, awokado i papryką

Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >

Kurczak z ryżem po hiszpańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i…

WIĘCEJ >