fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z ziemniakami z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0df5af96-c401-4882-aeac-5f71f8e567db
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z ziemniakami z grilla

Przygotowanie

  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie kroimy w poprzek, tak aby filety miały ok. 1 cm grubości
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso smarujemy z każdej strony przygotowaną oliwą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Ściągamy mięso z patelni i układamy na talerzach
  • Na patelnię wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 5 minut, a następnie układamy obok mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka z ziemniakami możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z zieloną fasolką.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ziemniak (500 g)
  • Sok z cytryny (bio) (25 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kolorowy ryż z warzywami

Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy marchew i…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Makaron z wędzonym kurczakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >