fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z ziemniakami z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0df5af96-c401-4882-aeac-5f71f8e567db
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z ziemniakami z grilla

Przygotowanie

  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie kroimy w poprzek, tak aby filety miały ok. 1 cm grubości
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso smarujemy z każdej strony przygotowaną oliwą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Ściągamy mięso z patelni i układamy na talerzach
  • Na patelnię wrzucamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 5 minut, a następnie układamy obok mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka z ziemniakami możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z zieloną fasolką.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ziemniak (500 g)
  • Sok z cytryny (bio) (25 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z warzywami

Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek…

WIĘCEJ >

Ryż, dynia, jabłko, orzechy, miód

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jabłko obieramy…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >