Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 170 stopni
- Kurczaka posolić i popieprzyć
- Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi
- Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm
- Na boczku kładziemy pokrojone warzywa
- Na górę kładziemy kurczaka
- Zawijamy boczkiem
- Obracamy na druga stronę i układamy na naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia
- Wkładamy do piekarnika na 40 min
Puree z batatów:
- Obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku / małym garnuszku tłuszcz
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie spożywamy papryki, bakłażana oraz pieprzu czarnego. Zapoznaj się z naszą zakładką „Dieta” w aplikacji.
Uwagi
Kurczaka możesz zamienić na dowolny, ulubiony rodzaj mięsa, np. indyk. Wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 1 mała pierś z kurczaka (ok. 160 g)
- 3 plastry wędzonego boczku (30 g)
- 1 plaster cukinii zielonej (ok. 10 g)
- 1 plaster bakłażana (ok. 10 g)
- 1 plaster papryki czerwonej (ok. 10 g)
- 1 batat (ok. 200 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszone gruszki
Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki.
WIĘCEJ >Makaron z cukinią i pomidorami
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…
WIĘCEJ >Kurczak na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…
WIĘCEJ >