fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb62c3e57-6852-4147-b7a3-474d8916e8db-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 170 stopni
  • Kurczaka posolić i popieprzyć
  • Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi
  • Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm
  • Na boczku kładziemy pokrojone warzywa
  • Na górę kładziemy kurczaka
  • Zawijamy boczkiem
  • Obracamy na druga stronę i układamy na naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia
  • Wkładamy do piekarnika na 40 min

Puree z batatów:

  • Obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku / małym garnuszku tłuszcz
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kurczak zawijany w boczku

  • Kurczak pierś (160 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Bakłażan (10 g)
  • Cukinia zielona (10 g)
  • Papryka czerwona (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >