fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb62c3e57-6852-4147-b7a3-474d8916e8db-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 170 stopni
  • Kurczaka posolić i popieprzyć
  • Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi
  • Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm
  • Na boczku kładziemy pokrojone warzywa
  • Na górę kładziemy kurczaka
  • Zawijamy boczkiem
  • Obracamy na druga stronę i układamy na naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia
  • Wkładamy do piekarnika na 40 min

Puree z batatów:

  • Obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w rondelku / małym garnuszku tłuszcz
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Kurczak zawijany w boczku

  • Kurczak pierś (160 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Bakłażan (10 g)
  • Cukinia zielona (10 g)
  • Papryka czerwona (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…

WIĘCEJ >