fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak ziołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdf223ad-c974-4a97-872a-10c1de851d41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak ziołowy

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami w środku i na zewnątrz, po czym wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej mięso
  • Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół
  • Zieleninę dokładnie myjemy i osuszamy
  • Do środka tuszki wkładamy czosnek i połowę zieleniny
  • Pozostałą zieleninę układamy na wierzchu i po bokach tuszki
  • Mięso smarujemy tłuszczem, dolewamy wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Mięso możemy podawać np. z dodatkiem ziemniaków i sałatki z ulubionych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1300 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Tymianek (świeży) (9 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i…

WIĘCEJ >