fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak ziołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdf223ad-c974-4a97-872a-10c1de851d41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak ziołowy

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami w środku i na zewnątrz, po czym wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej mięso
  • Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół
  • Zieleninę dokładnie myjemy i osuszamy
  • Do środka tuszki wkładamy czosnek i połowę zieleniny
  • Pozostałą zieleninę układamy na wierzchu i po bokach tuszki
  • Mięso smarujemy tłuszczem, dolewamy wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Mięso możemy podawać np. z dodatkiem ziemniaków i sałatki z ulubionych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1300 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Tymianek (świeży) (9 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kurczakiem i makaronem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >