Kurczak ziołowy
Kurczak ziołowy
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy
- Następnie nacieramy mięso przyprawami w środku i na zewnątrz, po czym wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Brytfannę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej mięso
- Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół
- Zieleninę dokładnie myjemy i osuszamy
- Do środka tuszki wkładamy czosnek i połowę zieleniny
- Pozostałą zieleninę układamy na wierzchu i po bokach tuszki
- Mięso smarujemy tłuszczem, dolewamy wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Mięso możemy podawać np. z dodatkiem ziemniaków i sałatki z ulubionych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1300 g)
- Woda (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Tymianek (świeży) (9 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Golonka w piwie
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z resztek szczeciny W rondlu zagotowujemy piwo, bulion, wodę i przyprawy (liść laurowy) Mięso wkładamy do gorącego płynu i gotujemy przez ok. 20 minut na małym…
WIĘCEJ >Zupa z dyni
Dynię obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem) Na folię kładziemy dynię, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą) i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Makaron zapiekany z kurczakiem
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)…
WIĘCEJ >Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…
WIĘCEJ >