fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak ziołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdf223ad-c974-4a97-872a-10c1de851d41
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak ziołowy

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami w środku i na zewnątrz, po czym wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej mięso
  • Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół
  • Zieleninę dokładnie myjemy i osuszamy
  • Do środka tuszki wkładamy czosnek i połowę zieleniny
  • Pozostałą zieleninę układamy na wierzchu i po bokach tuszki
  • Mięso smarujemy tłuszczem, dolewamy wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Mięso możemy podawać np. z dodatkiem ziemniaków i sałatki z ulubionych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1300 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Tymianek (świeży) (9 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Golonka w piwie

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z resztek szczeciny W rondlu zagotowujemy piwo, bulion, wodę i przyprawy (liść laurowy) Mięso wkładamy do gorącego płynu i gotujemy przez ok. 20 minut na małym…

WIĘCEJ >

Zupa z dyni

Dynię obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem) Na folię kładziemy dynię, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą) i dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Makaron zapiekany z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >