fbpx
logo
Szukaj
open close

Kwadraciki z letnimi owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0870883-4759-46b8-b906-21fd2759a7b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kwadraciki z letnimi owocami

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtka i roztrzepujemy
  • Z brzoskwiń i nektarynek usuwamy pestki i kroimy owoce w plasterki
  • Ciasto kładziemy na deskę i czekamy ok. 10 minut, pilnując aby nie rozmroziło się za bardzo
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto kroimy na kwadraty (tyle ilości kwadratów ile podanych porcji) i wywijamy do góry brzegi każdego z nich, tworząc półcentymetrowy rant, który delikatnie przygniatamy tylną stroną widelca
  • Tak przygotowane kwadraty ciasta kładziemy na blachę
  • Za pomocą pędzelka smarujemy kwadraty żółtkiem
  • Plasterki owoców układamy wewnątrz kwadratów, tak aby lekko zachodziły na siebie, a na wierzch kładziemy borówki
  • Kwadraty posypujemy cukrem i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż brzegi lekko urosną i nabiorą złotego koloru)
  • Blachę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Przed podaniem posypujemy kwadraty cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Nektarynka (220 g)
  • Brzoskwinia (150 g)
  • Borówka (100 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Woda (15 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety wieprzowe po kajeńsku

Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), polewamy sokiem ananasowym i sosem sojowym, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę Mięso wyciągamy z marynaty…

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >

Jogurt z malinami

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy maliny i mieszamy

WIĘCEJ >

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części) Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy Blachę…

WIĘCEJ >