fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kwadraciki z letnimi owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0870883-4759-46b8-b906-21fd2759a7b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kwadraciki z letnimi owocami

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtka i roztrzepujemy
  • Z brzoskwiń i nektarynek usuwamy pestki i kroimy owoce w plasterki
  • Ciasto kładziemy na deskę i czekamy ok. 10 minut, pilnując aby nie rozmroziło się za bardzo
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto kroimy na kwadraty (tyle ilości kwadratów ile podanych porcji) i wywijamy do góry brzegi każdego z nich, tworząc półcentymetrowy rant, który delikatnie przygniatamy tylną stroną widelca
  • Tak przygotowane kwadraty ciasta kładziemy na blachę
  • Za pomocą pędzelka smarujemy kwadraty żółtkiem
  • Plasterki owoców układamy wewnątrz kwadratów, tak aby lekko zachodziły na siebie, a na wierzch kładziemy borówki
  • Kwadraty posypujemy cukrem i wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż brzegi lekko urosną i nabiorą złotego koloru)
  • Blachę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Przed podaniem posypujemy kwadraty cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Nektarynka (220 g)
  • Brzoskwinia (150 g)
  • Borówka (100 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Woda (15 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidory zapiekane z serem

Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy…

WIĘCEJ >

Sorbet ananasowy z miętą

Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy syrop)…

WIĘCEJ >

Owocowy pisklak

Ananasa oraz pomarańczę obieramy i kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy na kawałki (tak jak na załączonym obrazku) Winogrono kroimy na pół Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pisklaka, tak jak na załączonym…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >