fbpx
logo
Szukaj
open close

Letnia dynia makaronowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cace08a0a-6b1a-4932-ba2f-73807dc1f644
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Letnia dynia makaronowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Skórę dyni nakłuwamy widelcem i wkładamy dynię do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (lub do momentu, aż będzie się dało wbić w dynię łatwo widelec)
  • Po tym czasie wyciągamy dynię z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia
  • Ostygniętą dynię kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie usuwamy łyżeczką nasiona, starając się nie naruszyć miąższu
  • Za pomocą widelca wyciągamy miąższ pasmami, tak aby przypominał spaghetti i przenosimy do miski
  • Zieleninę oraz pomidory siekamy i dodajemy do miski z dynią
  • Do miski z dynią dodajemy tłuszcz (masło i oliwę) oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia makaronowa (1200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Pomidor suszony (70 g)
  • Bazylia (świeża) (35 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Klasyczne burgery z indyka

Szczypiorek siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy Następnie dzielimy masę na części i formujemy kulę o średnicy ok. 7-8 cm, po czym lekko spłaszczamy, aby otrzymać burgery o grubości ok….

WIĘCEJ >

Muffinki bananowe

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Nalać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

WIĘCEJ >

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Sałatka z prosciutto

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…

WIĘCEJ >