Letnia dynia makaronowa
Letnia dynia makaronowa
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Skórę dyni nakłuwamy widelcem i wkładamy dynię do naczynia żaroodpornego
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (lub do momentu, aż będzie się dało wbić w dynię łatwo widelec)
- Po tym czasie wyciągamy dynię z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia
- Ostygniętą dynię kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie usuwamy łyżeczką nasiona, starając się nie naruszyć miąższu
- Za pomocą widelca wyciągamy miąższ pasmami, tak aby przypominał spaghetti i przenosimy do miski
- Zieleninę oraz pomidory siekamy i dodajemy do miski z dynią
- Do miski z dynią dodajemy tłuszcz (masło i oliwę) oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (1200 g)
- Szpinak (100 g)
- Pomidor suszony (70 g)
- Bazylia (świeża) (35 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.