fbpx
logo
Szukaj
open close

Letnia dynia makaronowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cace08a0a-6b1a-4932-ba2f-73807dc1f644
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Letnia dynia makaronowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Skórę dyni nakłuwamy widelcem i wkładamy dynię do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut (lub do momentu, aż będzie się dało wbić w dynię łatwo widelec)
  • Po tym czasie wyciągamy dynię z piekarnika i odkładamy na kilka minut do ostygnięcia
  • Ostygniętą dynię kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie usuwamy łyżeczką nasiona, starając się nie naruszyć miąższu
  • Za pomocą widelca wyciągamy miąższ pasmami, tak aby przypominał spaghetti i przenosimy do miski
  • Zieleninę oraz pomidory siekamy i dodajemy do miski z dynią
  • Do miski z dynią dodajemy tłuszcz (masło i oliwę) oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia makaronowa (1200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Pomidor suszony (70 g)
  • Bazylia (świeża) (35 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z dynią, fetą i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i (…)

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i (…)

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)

WIĘCEJ >